SeneCura SeniorCentrum Klamovka

Kurz ICT4Elders v SeniorCentru Klamovka

Díky evropskému projektu ICT 4Elders, na kterém se mimo jiné podílelo SeneCura SeniorCentrum Klamovka, vznikly výukové materiály pro seniory ve čtyřech jazycích. Dostupné jsou široké veřejnosti zdarma na webových stránkách projektu. Cílem je především zprostředkovat starším osobám pravidla bezpečného zacházení s moderními technologiemi a chování na internetu.

Více informací se dozvíte v newsletteru.

ICT4Elders je dvouletý projekt, jehož cílem je překlenout digitální propast mezi generacemi pomocí zlepšení digitálních dovedností a kompetencí seniorů. Projekt byl zahájen v listopadu 2020 a finančně je podpořen z programu Evropské unie Erasmus+. Na projektu spolupracovali kromě SeniorCentra Klamovka také Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR, European ageing network, Život plus, řecká organizace AKMI a Symplexis a německá společnost BK Con.

Kurzy jsou dostupné nejen seniorům v domovech SeneCura, ale také široké veřejnosti, a to zdarma na webové stránce: https://elearning.ict4elders.eu/. Zde jsou kurzy rozdělené do tří modulů. První lekce seznamují seniory se základními informacemi o technickém vybavení v oblasti výpočetní techniky.

V dalších modulech se poté mohou seznámit s tématy, která souvisí s bezpečností. Mezi ně patří napříklady jevy, s nimiž se setkáváme až v posledních letech – falešné zprávy na internetu, tzv. fake news, nebo pojmy spam či phishing, který může být nebezpečným nástrojem podvodu či krádeže osobních údajů. A právě senioři se mohou stát častým cílem – autoři podvodů totiž vychází z toho, že starší lidé si méně ověřují pravdivost a zdroje informací.

Kromě možnosti sledovat kurzy online proběhla i dvě školení fyzicky v SeneCura SeniorCentru Klamovka v Praze. Zájem o ně byl ze strany klientů enormní.

 Další článek